UDMR va ataca legea votului prin corespondență la Curtea Constituțională

UDMR va ataca legea votului prin corespondență la Curtea Constituțională
Publicat: 20/10/2015, 14:54

UDMR vrea să atace legea votului prin corespondență la Curtea Constituțională, a anunțat marți președintele Uniunii Kelemen Hunor.

Liderii UDMR au criticat legea votului prin corespondență adoptată luni de Senat și au susținut că forma aprobată este o greșeală uriașă, iar, în cazul în care legea nu va fi modificată în Camera Deputaților, for decizional, intenționează să o conteste la Curtea Constituțională. Kelemen Hunor a precizat că va discuta inclusiv cu formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens.

„Varianta adoptată de Senat la legea votului prin corespondență este o greșeală mare, uriașă. (…) Din păcate, amendamentele noastre nu au fost luate în serios. Mai este timp la Camera Deputaților să reparăm această greșeală, vom depune amendamente și spunem că la alegerile parlamentare dreptul cetățenilor români din străinătate de a vota este asigurat și pentru alegerile prezidențiale se poate găsi o formulă mai bună”, a precizat Kelemen Hunor, într-o conferință de presă.

Kelemen Hunor a precizat că UDMR nu dorește introducerea votului prin corespondență pentru alegerile parlamentare, ci doar pentru alegerile prezidențiale, Uniunea având un amendamnet în acest sens. „Votul prin corespondență la alegerile prezidențiale și să rămână așa cum este la alegerile parlamentare este corect și atunci nici contestația nu are argument”, a mai spus Kelemen Hunor

El a arătat că, în cazul în care amendamentele UDMR nu vor fi acceptate nici în dezbaterea Camerei, Uniunea va strânge semnături pentru atacarea legii la Curtea Constituțională. „Este nevoie de 50 se semnături la Camera Deputaților și 25 la Senat. UDMR nu are aceste semnături. În momentul în care vom lua în considerare acest demers, luăm în calcul și varianta atacării la Curtea Constituțională de către președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților”, a mai spus liderul UDMR.

Întrebat dacă va discuta cu copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care spunea că sunt motive de constestare la CC , Kelemen Hunor a spus că va avea discuții cu toți colegii care consideră că legea nu este corectă.

„Dacă nu vom reuși să-i convingem pe colegii noștri ( de la Camera Deputaților-n.r) că, pe termen lung, trebuie să ne gândim și nu populismul ieftin trebuie să ne ghideze, atunci vom discuta cu toți colegii care consideră că această modalitate de a vota anul viitor nu este una corectă, inclusiv cu domnul Tăruiceanu. Dar sunt și alți colegi din celelalte partide mai mici (…) și încercăm să adănăm 25 de semnături la Senat sau 50 la Camera Deputaților”, a precizat Kelemen Hunor.

UDMR nu are numărul necesar de parlamentari pentru a sesiza Curtea Constituțională astfel încât va fi nevoie de sprijinul altor partide. Pentru atacarea legii este nevoie de cel puțin 50 de deputați sau 25 de senatori, iar UDMR are 17 deputați și 8 senatori.

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că nu își propune să atace legea votului prin corespondență la Curtea Constituțională, precizând că doar și-a făcut „datoria” de a atrage atenția că forma adoptată are prevederi neconstituționale.

Întrebat dacă are în vedere o acțiune comună cu UDMR privind contestarea legii, în condițiile în care și Uniunea și-a exprimat nemulțumirea față de legea votului prin corespondență propusă de AEP, Tăriceanu a precizat că nu are în plan nicio acțiune împreună cu UDMR, afirmând că „fiecare partid ar propria lui viziune, propriul electorat, propriile interese”.

Potrivit calendarului stabilit de Comisia de cod electoral, legea votului prin corespondență adoptată luni de plenul Senatului urma să fie transmisă marți Camerei Deputaților, for decizional. Deputații au termen de depunerea a amendamentelor până luni, iar dezbatrea și votul în plen au fost programate pentru miercurea viitoare.

Odată adoptată, legea ar urma să fie transmisă președintelui Iohannis spre promulgare, însă poate fi atacată la Curtea Constituțională. Legea poate fi contestată la sesizarea președintelui, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatului Poporului sau a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Meseria tot mai căutată de angajatori. Se poate practica în orice colţ al lumii şi oferă...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
„Vând cireșe cu 2 lei kilogramul” Anunțul viral al unui român. Acesta are, însa, o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
APARTAMENTE GRATIS în România. A venit vestea cea mare chiar acum: Este un sprijin
Căt va costa divorțul în România. Eșecul căsniciei are un nou tarif
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
×